“Ако не инвестираме в култура и образование, нищо от това,

...
 “Ако не инвестираме в култура и образование, нищо от това,
Коментари Харесай

Терзиев: С инвестиции в култура и образование ще развием по-модерно, по-мислещо общество

   “Ако не влагаме в просвета и обучение, нищо от това, което през днешния ден виждаме като проблеми на обществото, няма да можем да променим. Трябва да влагаме в този момент в тези сфери, с цел да забележим резултата след 10 години. Няма по какъв начин да развием по-модерно, по-мислещо общество, което ще има разнообразни цели в животаако не променим в този момент метода, по който мислим за ролята на културата. ”. Това съобщи претендентът за кмет на София Васил Терзиев по време на полемиката “Култура и град ”. Събитието беше проведено от локалната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София) ”. В нея участваха претендентът за кмет Васил Терзиев, лидерът на листата за общински съветници Борис Бонев, Яна Генова, специалисти, хора от сферата на културата и жители.

“Аз не давам просто обещания. За това ние ще работим в друга от досегашната посока в региона на културата. И това ще стане още  с първия бюджет, който ще създадем. Това ще е знак, че има смисъл от общата ни работа ”, добави Терзиев.
-->


“Важно е това, което споделяме, да не остане единствено на думи. Никога не бих затворил вратите за хората, техният глас да не се чува, мнението им да не взима поради. Знам, че секторът разполага с стеснен бюджет и от това се възползват постоянно по чисто политически аргументи. Искам София да бъде забавен град, в който да се случва всеки ден нещо друго. Това е значимо, с цел да вдигнем качеството на живот в София ”, съобщи Борис Бонев.



Яна Генова сподели, че за стратегия на обединението в областта на културата необятна група от специалисти се са работили към този момент шест месеца. “Програмата влиза в нужната дълбочина за развиването на бранша с тези принадлежности, с които общината разполага. Едно изявление на Васил ме впечатли - “ако нещо е проблем на жителите, то е проблем на общината ”. Това значи, че няма изплъзване, че ще се работи крепко. Има сложени 50 съответни задания от четири предпочитани области. И то единствено за първите шест месеца ”, обясни Генова.



“За първи път виждам схващане за културата като опция. Виждам още обсег и увереност. Нещо, което отсъства при предходното ръководство. Имаве написан проект за деяние още от ден първи. Това е в действителност впечатляващо ”, добави тя.



От обединението споделиха още, че ще работят интензивно за включване на актуалното българско изкуство в туристическия артикул на София. Както и за спомагателна интернационална известност на българското изкуство посредством приемане на огромни професионални конгреси. 

“Равният достъп до качествена просвета и креативно присъединяване за жителите е доста значимо. Трябва да има преосмисляне на функционалностите на общинската културна инфраструктура и на откритите пространства за просвета, в сходство със актуалните потребности на създателите и на другите публики ”, обявиха още от обединението.

“В момента в София има единствено една открита сцена за спектакъл. И там се чака шест месеца за свободен час. Трябват ни повече подиуми, повече изяви. Ще създадем това с една работеща децентрализация. Така се основават предпоставки за развиване на културата ”, съобщи артистът и претендент за общински консултант Васил Калановски.

“Само 15% от хората в София има достъп до просвета. И по тази причина е доста значимо да оправим читалищата и кварталните подиуми. Така ще създадем квартални общности, по този начин ще допринесем повече хора да имат достъп до просвета ”, сподели Момчил Даскалов, претендент за кмет на регион “Сердика ”.

 Представителите на културния бранш приказваха за провокациите в работата си и споделиха концепциите си за развиване по тематики като ролята на читалищата, връзката и рекламата на събития и културни артикули в града, пространствата за просвета,  библиотеки, самостоятелната артистична сцена, потребността от реформиране на общинските принадлежности за поддръжка и още доста други. От обединението дадоха обещание бъдещи регулярни срещи и продължаващ разговор по обособените тематики.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР